Anamnese In een telefoongesprek of mailwisseling heeft u mogelijk al aangegeven wat de hulpvraag is. Dit zal tijdens de afspraak/het consult ook nogmaals goed besproken worden. Het is namelijk van belang om goed te weten wat de reden is dat u mij inschakelt. Diverse zaken zullen dan ook besproken worden zoals trainingsintensiteit, huisvesting, voeding en alles wat op dat moment ter sprake komt wat relevant is.  Functieonderzoek Wanneer ik voor mijzelf helder heb wat de reden van mijn bezoek is, ga ik het paard observeren in stand en in beweging. Hierbij kan ik ook een zogenaamde “drieminutencheck” doen: hierbij probeer ik in drie minuten een beeld te krijgen (voelen) van de bouw en bespiering van het paard. Samen met de observatie van het paard, zal dit een duidelijk beeld geven waar de spierproblemen van het paard zitten waardoor ik een behandelplan op kan stellen.  Behandeling Vervolgens kan het paard behandeld worden. Het paard dient hiervoor in een rustige en veilige omgeving te zijn zoals in de stal of op een poetsplaats. Ook moet het paard schoon en droog zijn en er moet iemand bij zijn die het paard vast kan houden. Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten. Ik zal het complete paard masseren, waarbij de nadruk zal komen te liggen op punten die duidelijk meer aandacht vergen.

Nazorg

Na de behandeling is het van groot belang dat het paard beweging krijgt, dit om er voor te zorgen dat het lichaam de kans krijgt om afvalstoffen af te voeren. Het beste is als het paard actief ongeveer 20 minuten gelongeerd kan worden. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld in het geval van een blessure, dan is het aan te raden om te stappen of eventueel het paard weidegang te geven.

Wij mensen moeten veel drinken na een behandeling, dit zou een paard eigenlijk ook moeten doen maar helaas drinkt een paard niet op commando. Een emmer water aanbieden kan wel gedaan worden, sommige paarden drinken daar graag uit.


Vaak kan de training van een paard vrij snel na de behandeling worden hervat, al kan dit per paard verschillen. Wanneer bijvoorbeeld veel op de rugspieren is gemasseerd, kan dat gebied wat langer gevoelig zijn, waardoor het beter is een paar dagen geen zadel op te leggen.